БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

САЩ ЗАРАЗИХА ФРАНЦИЯ С ПРОТЕСТИ И ПОГРОМИ

Във френската столица близо 20 хиляди души се стекоха по улиците на града

Искрите на протестите в Съединените щати срещу полицейското насилие разпалиха и части от Европа. Протести и погроми обхванаха Франция, като особено напрегнато беше положението в Париж. Във френската столица близо 20 хиляди души се стекоха по улиците на града. Ситуацията излезе извън контрол и завърши с разбити витрини, подпалени автомобили, сблъсъци със силите на реда и облаци сълзотворен газ.

Акцията в Париж се проведе в памет на гибелта на 24-годишният Адам Траоре, след като бе задържан от местната полиция през юни 2016 година. В първите си часове демонстрацията бе мирна, но след това прерасна в погроми. Участниците в акцията взеха пример от американските протестиращи и се опитаха да блокират булевард "Переферик", започнаха да издигат барикади и да палят автомобили и контейнери за смет. Маскирани анархисти започнаха да замерят силите на реда с бутилки и камъни.

Полицията им отговори със сълзотворен газ, но не успя да разгони участниците в безредиците. Властите в Париж не са разрешавали провеждането на акцията, защото във Франция все още действа коронавирусната забрана за масови мероприятия.

Протестът стана лоша новина за собствениците на ресторанти и кафенета, тъкмо отворили отвово врати след двумесечна карантина.