БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Сблъсък в управляващата коалиция на тема "плаващи мнозинства" в НС

Сблъсък в управляващата коалиция на тема "плаващи мнозинства" в НС

Умението да управляваш е да правиш мнозинства, отговори Борисов

Съпредседателят на ПП Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си отправиха взаимни обвинения за използване на "плаващи мнозинства" и предупреждения за стабилността на управлението. Повод стана осуетеното вчера изслушване на правосъдния министър в Правна комисия заради избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обвини ГЕРБ-СДС, че прокарват свои политики с подкрепата на ДПС и "Възраждане" и предупреди, че това заплашва стабилността на кабинета:

" Няма как да продължи да има политическа стабилност и да има дълголетие този парламент и това правителство, ако ГЕРБ продължават с плаващите мнозинства, така че ние едва ли не да сме като смокинов лист отпред, а те отзад, за важните неща за обществото, да си ги прокарват с други мнозинства"

В отговор Бойко Борисов напомни, че между формациите, които участват в управлението, няма подписано коалиционно споразумение и няма как да има каквито и да е претенции за мнозинствата в пленарната зала:

"Аз сглобка не съм правил и няма да участвам сглобките им! Умението да управляваш е да правиш мнозинства. Така работи парламентарна република! Много сме големи за смокинов лист! Като ни сложат отпред, не се виждат. Обаче пък започва на нас да ни свети отзад. Затова нека да се успокоят".

От началото на парламента няма нито един закон, приет с гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и това е изключително опасно за стабилността на страната, посочи Корнелия Нинова. Тя се обърна към втората политическа сила:

"Сега го казвате, че сте смокинов лист на задкулисието. Има една хубава народна приказка "Късно е, либе, за китка". Или ще го играете това хоро докрай, или се пускайте овреме. В България съществуват две мнозинства – едно официално и на книга, но истинското, което движи нещата в държавата и взема решения е ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС".

Източник: БНР