БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СЪДБАТА НА НАВАЛНИ В РУСИЯ ПРЕДИЗВИКА ПРИТЕСНЕНИЯ У ВАШИНГТОН И БРЮКСЕЛ

Вашингтон заплаши Русия с крути мерки, ако опозиционерът Алексей Навални пострада в затвора. Опасенията са, че гладната стачка на Навални може да стигне до фатален край

Откакто попадна в затвора, Навални постоянно говори за здравословни проблеми или обявява гладни стачки. Същевременно от колонията във Владимирска област, където той излежава присъдата си за измами, излязоха кадри, в които той уверено върви по коридорите. Въпреки това американският канал Си-Ен-Ен излъчи репортаж, че руският опозиционер, цитирам: може да умре всеки момент.

Очаква се Съветът на ЕС излезе с декларация по отношение на Навални след днешното заседание на равнище външни министри. От Брюксел изразиха дълбока загриженост относно слуховете за влошаващото му се здраве и заявиха, че ще държат Москва отговорна за неговата сигурност.

От управата на затвора твърдят, че осигуряват на Навални правилно лечение, но той го отказва и настоява да бъде лекуван от избран от него лекар, извън персонала на затвораТова, обаче, не влиза в правата му на задържан. Самият Кремъл напомня, че присъдата на Навални е вътрешно дело за Русия.

Междувременно стана ясно, че привърженици на Навални готвят мащабни демонстрации в негова подкрепа.