БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за незаконен

Решението на Софийския районен съд отменя арестът

Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков е бил извършен незаконно, без да има причина за задържането и по този начин е нарушена Европейската конвеция за правата на човека. Това е записано в решение на Софийския районен съд, с което се отменя арестът, извършен миналото лято, съобщи сайтът ДеФакто.

В деня, в който Бобоков бе арестуван, прокурори и въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетелите, нахлуха в президентството. Бяха задържани секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Той също обжалва задържането си и съдът го отмени.  Тоест от общо три ареста в този ден, два са обявени за незаконни.

Съдия Яна Димитрова от Софийския районен съд обяснява в мотивите си, с които отменя ареста на Бобоков, че бизнесменът вече е бил свитедел по делото, за което е задържан. Макар и да е станал обвиняем, арестът не е опрадван, смята тя.

В заповедта за задържане на Бобоков е посочено само, че има разследване, както и неговия номер. За прокуратурата това е достатъчно, но съда – не. Съдията се позовава на решение на Европейския съд по правата на човека, според „което липсата на конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, задържането се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол“.

"Задържането съставлява ограничаване на правото на свобода и съгласно Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи по изключение е приложимо с цел да осигури явяването на лицето пред предвидената в закона институция при обосновано подозрение за извършване на престъпление или когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление или укриване след извършване на престъпление. В конкретния случай приложената мярка не се оправдава от никоя от тези цели“, пише в съдебното решение.

източник: ДУМА