БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СДВР още мълчи за полицейското насилие над протестиращи

СДВР още мълчи за полицейското насилие над протестиращи

Вчера стотици граждани се събраха пред МВР, за да поискат оставката на вътрешния министър Младен Маринов

От полицията отново не коментираха случаите на полицейско насилие. Във вчерашния ден стотици граждани се събраха пред МВР, за да поискат оставката на вътрешния министър Младен Маринов. 

През последните дни действията на полицията скандализираха обществото. След протеста в петък вечерта се появиха записи на брутално полицейско насилие над протестиращи младежи в безпомощно състояние.На тях ясно се вижда как група служители на МВР ритат, влачат за косата и удрят беззащитни хора на земята, хвърлят един пребит човек върху друг, а други протестиращи се оплакаха, че са бити в полицейския автобус и са удряни без причина. Въпреки това МВР все още не е дало ясен отговор кои са провинилите се полицаи и ще бъдат ли наказани.

Всеки опит да се изтръгне коментар и позиция на вътрешното министерство се парира от главния секретар Ивайло Иванов с реплики като "А мен пита ли ме някой как се чувствам?" и "Полицаите също имат майки". Докато няколко мъже са настанени в "Пирогов" с тежки травми, шефът на СДВР Георги Хаджийски обяви, че все още се извършва вътрешна проверка по случая и не е ясно дали има пребити хора. От пресцентъра на МВР пък отговориха за "Сега", че "по-скоро няма" да се публикуват записите от охранителните камери зад колоните на Министерския съвет, въпреки обществения интерес.

Прокуратурата не е съобщила да е образувана проверка по сигналите за полицейско насилие. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред медията, че няма информация за подобно разследване и че не е запозната с подобни случаи. Тя каза, че не е виждала записи, в които полицаи удрят повалени на земята граждани пред Министерския съвет.

Източник: Сега