БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Съединените щати обявиха нежеланието си да влизат в конфликт с Русия заради Украйна

Съединените щати обявиха нежеланието си да влизат в конфликт с Русия заради Украйна

Джон Кърби заяви, че САЩ ще изразят загриженост към Русия във връзка с инцидента с дрон над Черно море

Вашингтон не иска ситуацията в Украйна да се превърне в конфликт между САЩ и Русия. Това съобщи в сряда, 15 март, координаторът по стратегически комуникации на Белия дом Джон Кърби пред CNN на фона на обсъждането на инцидента с американски дрон в Черно море.

„Това, което най-малко искаме, това, което най-малко би искал някой, е ескалация на конфликта в Украйна до степен да се превърне в нещо между Съединените щати и Русия“, каза Кърби.

За инцидента с руския изтребител Су-27 и американския дрон MQ-9 на 14 март съобщи Европейското командване на САЩ (USEUCOM). Според тях при прехващането самолетът е ударил с крилото си перката на дрона, след което е паднал в международните води на Черно море.

Руското министерство на отбраната заяви, че руските пилоти не са използвали бордови оръжия и не са влизали в контакт с американския дрон над Черно море.

На свой ред координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ ще изразят загриженост към Русия във връзка с инцидента с дрон над Черно море. Той също така увери, че САЩ са предприели стъпки, за да предотвратят попадането на останките от безпилотния летателен апарат MQ-9 в неподходящи ръце.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов пристигна в Държавния департамент на САЩ след инцидент с руски изтребител Су-27 и американски дрон. Той нарече провокация появата на американски дрон над Черно море. Антонов уточни, че Руската федерация не е използвала оръжие срещу дрона. Посланикът отбеляза, че американските самолети и кораби нямат какво да правят близо до границите на Руската федерация.