БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СЕНАТ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТ В ЧЕХИЯ

Горната камара на чешкия парламент ще разгледа възможността да обвини президента Милош Земан в държавна измяна

Изявлението на Милош Земан, че има две версии за експлозиите във Върбетице - едната, и според него, по-вероятната е немарливост и нарушаване на правилата за безопасност, и втората версия: незаконна дейност на чуждестранното разузнаване. Допълнително Земан попита защо шест години се е говорило за случайност, а сега незнайно защо, шест години по-късно изведнъж се заговаря за чуждо разузнаване.

Според председателя на горната камара Милош Вистрачил президентът Земан с коментара си по разгарящия се в Чехия скандал за руска намеса, причинила експлозиите, е разкрил класифицирана информация, което е възможно да е направил в интерес на чужда държава. Чешкият вицепремиер Ян Хамачек също разкритикува Земан:

"Доколкото знам, има само една версия на разследването по този случай и тя е свързана с движенията на руски разузнавачи. Въз основа на тази информация ние, Чехия, реагирахме много остро. Така че е очевидно, че доказателствата са били убедителни".

На свой ред чешкото правителство твърди, че предполагаемите служители на ГРУ, пребивавали в страната под имената Александър Петров и Руслан Боширов, са замесени в атентатите. Великобритания, от своя страна, обвинява същите двама агенти за атаката в Солсбъри през 2018 г. срещу бившия офицер от руската разузнаване Сергей Скрипал.

Москва категорично отхвърля всички обвинения за участие в инцидентите във Върбетице. Руският външен министър Сергей Лавров поиска ЕС да проведе свое собствено разследване на събитията във Врбетице.

Заради разплитането на казуса с взривовете във Врбетице Чехия изгони 18 служители на руското посолство и обеща да признае десетки други представители на дипломатическата мисия като персона нон грата. Москва отговори с изгонването на 20 чешки дипломати.