БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СЕНАТЪТ НА САЩ ОДОБРИ ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА ОТ 40 МИЛИАРДА ДОЛАРА

Сенатът на Съединените щати прие закона "Заем-Наем" за Украйна и страните от Източна Европа

Сенатът на Съединените щати прие закона "Заем-Наем" за Украйна и страните от Източна Европа. Той предвижда изпращането на помощ в размер на 40 милиарда долара. По-голямата част от средствата са за оръжейна, икономическа и хуманитарна помощ за Киев.

Законът беше приет с 86 гласа за и 11 против. Съпротивата дойде от Републиканската партия, чието изолационистко крило смята, че средствата трябва да се изразходват за вътрешни цели за самите Съединени щати. Миналата седмица сенаторът-републиканец от Кентъки Ранд Пол успя да забави преминаването на проектозакона с искането да се включи по-добър контрол как да се изразходват средствата.

Законът вече е приет от долната Камара на представителите и следва да бъде подписан от президента Байдън. Това се смята за формалност, като се очаква да стане във възможно най-кратък срок. Американската военна помощ за Украйна не спира до тук. Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен обяви, че на Украйна ще бъде предоставена нова пратка военно оборудване на стойност 100 милиона долара. Става дума за 18 тежки оръдия с включени влекачи, радарни станции и резервни части.