БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Сериозен спад в доверието към премиера Бойко Борисов и към воденото от него правителство

Това показва последното проучване на "Галъп Интернешънъл"

При повечето министри цифрите показват осезаем спад в популярността. В тенденцията за нарастващо недоверие се вписва и парламентът. Социолозите, изчислили ръста на неодобрение към кабинета Борисов, изрично уточняват, че проучването е правено преди избухването на аферата "Барселона".

Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо е сринала публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". Става ясно, че само за броени седмици е настъпил осезаем ръст на неодобрението към управляващите, сравнение с настроенията на хората в края на 2019 г.
Водната криза, скандалите, протестите явно създават определени рискове за управлението.

За последните два месеца на 2020 г. доверието в кабинета Борисов 3 спада с 5 процента. С толкова се покачва и недоверието.

С 6 пункта надолу между декември и февруари се срива доверието в парламента. За последно подобни равнища на неодобрение спрямо изпълнителната и законодателната власт са били регистрирани след избухването на т.нар. „Апартаментгейт“ през пролетта на миналата година.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев и Мая Манолова, както и Слави Трифонов. При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета.

Сред членовете на кабинета Борисов премиерът се ползва с най-сериозно доверие – 24% към февруари. Това, обаче, е спад с 8 пункта спрямо края на 2019г.
Втори е Томислав Дончев с 22% доверие. При него също има спад от 4 % в доверието на хората.
Следват Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19%. При тях също има спад в доверието съответно с 2 и 4 процента.
При всички министри от правителството е отчетен спад в популярността, като при някои той е сериозен.

Това проучване е приключило буквално преди да гръмне аферата „Къщата в Барселона“. Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите от тази безпрецедентна ситуация - за първи път в съвременната ни история, премиер се свързва с международно разследване за пране на пари.