БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Северна Македония е готова за начало на преговори с ЕС

Това заяви Жан Клод Юнкер след среща с премиера Зоран Заев.

Според Юнкер Северна Македония е готова за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Той добави, че някои държави все още се въздържат , но ще направои всичко възможно да ги убеди в необходимостта да се предприеме тази историческа стъпка.

"Намерението на Комисията е да направи всичко възможно, за да се вземе окончателно решение по въпроса през лятото."  заяви Юнкер.

Попитан дали очаква след изборите в Гърция да бъде преразгледано споразумението между Скопие и Атина, Юнкер заяви, че договорката е между правителства и затова не очаква промени. Договорът е договор, добави той.
Северна Македония не може да става жертва на това как държави от ЕС спазват или не спазват върховенството на закона. Горд съм от напредъка, отбелязан от Северна Македония, от смелостта в предприетите стъпки. Това е блестящ пример за региона. Договорите на Скопие със София и Атина показват необходимоста от култура на политическите отстъпки. Други в региона трябва да сторят същото, коментира Юнкер.
Заслужаваме покана за преговори и се надявам да я получим това лято, заяви премиерът Заев. Той определи мнението на ЕК, че страната му е готова за преговори, като най-добрата оценка от началото на европейските усилия на Скопие. Показахме, че сме способни на отстъпки. Това бе поискано от нас, сторихме го и сме готови да започнем преговори, сега е ред на ЕС, топката е в европейското поле. Не очакваме незабавно приемане в ЕС, добави премиерът Зоран Заев. 

"Ако Европа продължи да ни насърчава и ни дава справедливи и заслужени възможности, ще можем по-бързо да постигнем успех. Решението за начало на преговорите трябва да се вземе според постиженията", уточни той.
Съветът на ЕС ще обсъди въпросаза начало на преговорите със Северна Македония по-късно този месец.