БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Щабът: Ваксинацията с ”АстраЗенека”ще продължи

Щабът: Ваксинацията с ”АстраЗенека”ще продължи

Страната ни обаче ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция имунизацията на жени под 60 годишна възраст да става с особено внимание

Прилагането на ваксината "АстраЗенека" в България ще продължи. Това реши на извънредно заседание Националният ваксинационен щаб. Страната ни обаче ще се съобрази с препоръките на Европейската агенция имунизацията на жени под 60 годишна възраст да става с особено внимание, съобщи Богдан Кирилов от Изпълтителната агенцията по лекарствата.

"Тази препоръка беше направена на базата на задълбочен анализ, извършен както от експерти на Европейската агенция по лекарствата, така и от външни експерти. В този смисъл прилагането на ваксината ще продължи, като към една специфична група - жени под 60-годишна възраст, при която се по-често срещат тези изключително редки нежелани лекарствени реакции, препоръката ще бъде прилагането да бъде извършвано при повишено внимание", рязясни Кирилов.

По думите на д-р Мария Попова от ИАЛ тези жени ще бъдат подробно разпитани за употреба на хормонални контрацептиви, ако са със свръхтегло, ако са пушачи, ако са с хипертония, вниманието към тях трябва да бъде по-високо и в рамките на около две седмици след ваксинацията да се очаква тази толкова рядка компликация.

Източник: Дума