БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"ШПИГЕЛ": "БАТЕ БОЙКО" НЯМА НИЩО ОБЩО С ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА

В материала се набляга на разкритията за финансови злоупотреби на властта, корупцията и продължаващите повече от 40 дни протести в България

От изданието припомнят, че още преди години Еврокомисията поиска отпускането на европейски пари да е обвързано със спазване на правните принципи на ЕС. И още тогава България беше категорично против. Годината беше 2018-а, България по това време беше ротационен председател на ЕС, пише Шпигел и уточнява - а тогавашният финансов министър Владислав Горанов заяви, че подобен принцип нарушавал европейското право, тъй като можел да бъде използван като инструмент за политическо вмешателство. Според Горанов не било нормално върховенството на закона да е критерий за отпускането на пари от кохезионните фондове. Тогавашното предложение на ЕК така и не бе реализирано.

Друго немско издание - "Ди Велт", изчислява, че поне седем страни от ЕС биха били застрашени да загубят стотици милиони евро, заради правни нарушения. Наред с Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Хърватия и Словения изданието изрично споменава и България.

Ето какво още четем в публикацията на "Ди Велт":

"Стотици хиляди българи демонстрират това лято в множество градове срещу консервативно-националистическото правителство. (…) Най-вече градската средна класа и добре образованите млади българи искат да се сложи край на злоупотребите в страната."

По-нататък вестникът припомня, че в индекса за корупцията, съставян от "Трансперънси интернешънъл", България е последна сред всички страни членки на ЕС. Коментарът на изданието завършва така:

"Правителственият ръководител Бойко Борисов, който по време на срещите на върха в Брюксел винаги се представя като примерен европеец, сега бе принуден под натиска на протестите да обяви, че е готов да подаде оставка. ЕС редовно критикува липсата на независимост на съдебната власт в България, а един нов доклад говори и за "сериозни рискове за медийния плурализъм" в страната."

Други издания, сред които и авторитетният "Ди Цайт", пишат, че сегашните протести в България са породени включително и от опасенията на много хора в страната, че европейските пари биха могли да потънат в тъмни канали.