БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Шведски съд отказа задочен арест за Асандж

Шведски съд отхвърли искането на прокуратурата за задочен арест на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж. В момента Асанж се намира в англиийски затвор.

В Швеция Асандж е „заподозрян“ в изнасилване. Предварителното разследване, което започна през 2010 г., беше прекратено през 2017 г. - тогава Асанж пребиваваше в посолството на Еквадор в Лондон. През месец май тази година прокуратурата в Швеция възобнови делото и поиска да бъде издадена европейска заповед за арест на основателя на Уикилийкс.

Задочно задържане е обичайна процедура в шведското право, ако лицето се намира в чужбина или се укрива. То ще позволи на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест и да го върне обратно в Швеция. Съдът в град Упсала мотивира отказа си с аргумента, че Асанж вече е задържан във Великобритания. Това стана на 11 април, след като Еквадор го лиши от предоставеното убежище в посолството си в Лондон заради нарушаване на международни конвенции от негова страна. Основанието беше заповед за арест от юни 2012 г., издадена заради неявяването на Асанж на съдебно заседание. На 1 май съдът в Лондон го осъди на 50 седмици затвор.