БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Си Дзинпин ще посети Русия на 20-22 март

Си Дзинпин ще посети Русия на 20-22 март

Предишната лична среща на лидерите се състоя през септември 2022 г. в Самарканд

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин ще бъде на държавно посещение в Русия на 20-22 март по покана на руския президент Владимир Путин, съобщиха от пресслужбата на Кремъл в петък.

Както се отбелязва в съобщението, по време на разговорите между лидерите на двете страни „ще бъдат обсъдени актуални въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватните партньорски отношения и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай“. Предвидена е и размяна на мнения в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната арена.

Освен това пресслужбата на Кремъл уточни, че по време на посещението на лидера на КНР "ще бъдат подписани редица важни двустранни документи".

Предишната лична среща на лидерите се състоя през септември 2022 г. в Самарканд в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. В края на декември 2022 г. Путин в преговори със Си Дзинпин чрез видеоконферентна връзка го покани да дойде през пролетта на 2023 г. на държавно посещение в Москва.