БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СИРЕНИ, ГЛОБИ, СТРАХ И ПАНИКА

В социалните мрежи пловдивчани недоволстват, че тези мерки ще допринесат за създаването на ненужна паника сред вече разтревоженото население

Сирени ще приканват пловдивчани да си седят по домовете. Със заповед на комисар Йордан Рогачев, директор на Областна дирекция на МВР ПЛОВДИВ, от днес, 30ти март, в Повдив ще се съобщава по високоговорители хората да си стоят вкъщи. В социалните мрежи пловдивчани недоволстват, че тези мерки ще допринесат за създаването на ненужна паника сред вече разтревоженото население. Междувременно из цялата страна полицаи дежурят по паркове и пешеходни зони и глобяват солено минувачи по 5000 лева, на колкото се равнява годишният доход на болшинството българи. Все по-масово става недоволството, че мерките са твърде крайни, че създават излишна паника у хората и, че не се търси предпазния ефект, а по-скоро се насажда страх и подчинение.

Силно недоволство провокира заповедта в Пловдив да вият сирени и хората да бъдат призовавани да си стоят вкъщи през високоговорители. Тази мярка според мнозина ще увеличи ненужно нивота на безпокойство и психическо напрежение в и без това масово разтревожените от епидемията жители, допълнително стресирани от карантинното стоене по домовете. . А защо да не изстрелват и артилерийски залпове, пошегуваха се някои в социалните мрежи.

Скандал по форумите предизвика и видео от пловдивски парк, от което ясно се вижда как полицаи гонят от пейка бездомен мъж. Вдигат го от пейката, не за да го приберат и подслонят, а защото седенето в парка е забранено. Човекът ще си остане все така бездомен и гладен, пишат очевидци в мрежата, но поне имаше шанс да не хване коронавирус, стоейки на чист въздух.

Мнозина са на мнение, че властта стига до крайни мерки от безпомощност. И дават пример с действията на правителствата в други държави, където редом с ограниченията има и силни финансови компенсации.

В статус във ФБ се чете: В ситуация, в която дори съседна Сърбия, без да е член на ЕС, обяви данъчна ваканция и задели пет милиарда евро финаносва помощ за бизнеса, премиерът Борисов може само да изпада във възпоменания за миналото си. Очевидно силовите мерки имат за цел да наплашат хората, които вече са на ръба на едва сдържан гняв и недоволство.

Полицията в цялата страна обикаля паркове и градинки и до момента над 300 души са глобени с по 5000 лева, защото са нарушили правилата за излизане. Как тези пари ще бъдат изплатени от гражданите на най-бедната в ЕС държава, в която годишният доход на повечето хора се равнява на няколко хиляди лева, не е ясно.