БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СКАНДАЛ С ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО НА СОФИЯ ПРАЩА ОБЩИНАТА НА ПРОКУРОР

Преди дни депутати и общински съветници от БСП сезираха държавното обвинение за драстични нарушения при класирането на изпълнители по обществена поръчка

Вестник "Дума" излиза с повече подробности около скандала с озеленяването на София. Според изданието това е поредният казус, който праща ръководството на Столичната община в контакт с прокуратурата. Преди дни депутати и общински съветници от БСП сезираха държавното обвинение за драстични нарушения при класирането на изпълнители по обществена поръчка, които са били докладвани на кметството два пъти, но са останали без отговор.

Според народните представители Георги Свиленски и Христо Проданов и трима общински съветници от "БСП за България", три фирми, които са кандидатствали за разпределянето на общо 65 млн. лева за озеленяването на София за пет години напред, са предоставили неверни данни, с които са били одобрени за изпълнители на дейността. Според БСП, нарушенията на класираните кандидати са обявяването на несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от отчет, както и техника с фалшифицирани фабрични номера.

Обществената поръчка е за поддръжка на зоните за 36 месеца с възможност да бъде удължена с още 24 месеца. Така за целия период общината ще раздаде на фирмите 65 млн. лева. Според сигнала на БСП обаче, три от класираните фирми не са спазили част от правилата и са предоставили неверни данни. Това нямаше да бъде възможно, ако общината не беше закрила общинското си дружество "Озеленяване" преди по-малко от 10 години. А саденето на теменужки в града, явно е доста печелившо за частните фирми.