БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СКАНДАЛНА КОРУПЦИЯ В РОДНИЯ ГРАД НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ - ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ПОХАРЧЕНИ ЗА ЛИЧНА ОБЛАГА НА ЕВРОКОМИСАРКАТА

600 хиляди лева, отпуснати от МС в началото на тази година за възстановяване на пострадалите от наводнението пътища в община Хаджидимово, са похарчени за преасфалтиране единствено на улицата на еврокомисаря Мария Габриел в града

През януари тази година след големите дъждове неподдържаната дига на река Места в близост до Хаджидимово се къса и градът е залят. Най-тежко е положението в ромската махала, където целият квартал е под вода. Няколко дена по късно Министерски съвет отпуска 600 хиляди лева - от бюджета, от парите на данъкоплатците - за възстановяване и асфалтиране на най-тежко пострадалите улици.

2 месеца, след като парите са отпуснати, и то като личен актив на министър-председателя Борисов, целящ да покаже съпричастност с пострадалите, екип на БСТВ посети Хаджидимово, за да види как върви възстановяването. Особено в ромската махала. Проверката ни се натъкна на нещо повече от необяснимо. Вместо да се възстановяват пострадалите пътища, в града тече усилен ремонт по .... улицата на еврокомисаря Мария Габриел, която е родом от Хаджидимово.

Тук наводнение имаше ли на тази улица“, попита Алекс Донев съседка на еврокомисаря Мария Габриел.


„Не, тук нямаше. Там надолу“, отговори съседката.


В ромската махала няма и помен от строители, техника или материали за асфалтиране или облагородяване на улици. Състоянието на квартала е плачевно. Дупки, кал, липса на всякакви пътни знаци, отворени и разбити шахти по средата на улицата.

Алекс Донев посети една от най-пострадалите улици от наводненията през януари месец 2021г. И вместо 600 хил. лева, които бяха отпуснати от правителството, от нашите пари, да отидат за асфалтиране именно на най-пострадалите, те са разпределени за улицата на еврокомисарят Мария Габриел.

Местните са недоволни.

„Още съм с влага. Ламинирания паркет – хвърлил съм го, Спалните ми са горе, хвърлени. И каква помощ ни отпуснаха – 375лв. Какво ще вземем за 375лв?!“, заяви жител.

„Главната улица беше асфалтирана добре. Защо този асфалт вместо да го пуснат по главната не го пуснаха по тая отсечка? Обещават, че ще направят пътя, а пътят си е същият от години“, коментира местен жител.

От разказа на хората разбираме, че главният път в града е ремонтиран преди месец, но некачествено. Предизборната обиколка на ГЕРБ в района е наложила спешно преасфалтиране, но не и инвестиции в най-засегнатия квартал. Прави впечатление, че забраната на здравните власти за организирани мероприятия, дори и на открито, на които се събират множество хора, за ГЕРБ не важи. На въпрос към министъра на транспорта Росен Желязков, който въпреки, че не е в отпуска обикаля предизборно и участва в агитационна дейност, защо се е наложило преасфалтиране на главния път, Желязков отговори лаконично.

„Със сигурност не моето идване“.

Зададохме въпрос и на еврокомисаря Мария Габриел дали нейната улица е била най-пострадала от наводнението. Тя отговори така:

„Затова не мога да кажа, ето признавам си, че не разполагам нито с цифрите, нито с графика на изпълнение“, заяви еврокомисарят Мария Габриел

Появата на екипа на БСТВ осуети предварителната програма на ГЕРБ. Вместо с мероприятие на подготвената за асфалт партийна улица делегацията от активисти на управляващите бързо се изнесе от града. Все пак камерата ни улови Мария Габриел в родната й къща
Опитът ни да й зададем допълнителни въпроси извън протоколните официални изявления се оказа труден.
Видната европейска служителка се опита да се измъкне през задния вход на имота си, между доматите и овошките, но камерата ни я очакваше и там. За да избегне въпросите ни за далаверата с парите на българите, похарчени неправомерно за лични интереси, Мария Неделчева в крайна сметка остана в къщата си и така пропусна последната спирка на предизборната обиколка на ГЕРБ в област Благоевград. Обиколка, която според здравните мерки би трябвало да забранена.


Автор: Алекс Донев
alex1_b22c957f342a9cc31edb26f3b2c66f34.jpeg