БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СКАНДАЛЪТ С "ПЕГАС" СЕ РАЗРАСТВА

СКАНДАЛЪТ С "ПЕГАС" СЕ РАЗРАСТВА

Все повече високопоставени политици и чиновници от цял свят се оказват жертви на шпионския софтуер Пегас

Френският президент Еманюел Макрон вече нареди поредица от разследвания по случая на абсолютно незаконно подслушване с помощта на израелската електронна система за шпионаж "Пегас". Тази сутрин на извънредно заседание на френския кабинет са били обсъдени разследванията по случая

Преди ден вестник „Льо Монд“ съобщи, че един от телефонните номера на Макрон е в списъка на мароканските разузнавателни агенции, шпионирани с „Пегас“. Освен това списъкът включва номера на бившия премиер Едуар Филип и 14 министри.

Мароко отрича да е купувал или прилагал програмата и че ще организира свое разследване

По-рано френската неправителствена организация „Забранени истории“ и 17 медии от различни страни публикуваха разследване, в което се твърди, че редица държави, за свои цели и нужди, предполагаемо са шпионирали 50 000 души по света, използвайки израелски софтуер за мобилни телефони. Правото да се използва е предоставено изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелските власти, което, по правило би трябвало, да се издава за всеки отделен случай.

От своя страна Ен-Ес-Оу , фирмата разработчик на шпионския софтуер твърди, че приложението се използва само за борба с престъпността и тероризма. Още вчера фирмата нарече клевета огласените разследвания, от които става ясно точно обратното - че с Пегас е събирана тайно информация за журналисти, политици и защитници на правата на човека. По-късно, обаче, призна възможността за злоупотреба от някои от клиентите ѝ.