БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СКОПИЕ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ГЛАСУВАНЕТО ПО ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

На гласуването ще присъства председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен

Утре Парламентът на Скопие ще се произнесе по френското предложение за началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз. На гласуването ще присъства председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Очаква се предложението да бъде одобрено с около 70 гласа в 120-местния законодателен орган.

Лидерът на опозицията Християн Мицкоски не губи надежда предложението все пак да бъде отхвърлено от парламента. Той се обърна към народните представители на управляващия Социалдемократически съюз с призив да отхвърлят френското предложение.

И тази вечер в Скопие се провежда протест под надслов "Ултиматум - не, благодаря!". В центъра на столицата има засилено полицейско присъствие.

Въпреки продължаващите протести срещу предложението, управляващата коалиция разполага с нужното мнозинство, което да подкрепи заложените в него условия, като е привлякла по-малките албански партии.

Веднага след вота в четвъртък външният министър Буяр Османи трябва да замине или за София, или за Брюксел за подписване на двустранния протокол с България, а след това предстои и провеждане на междуправителствена конференция.