БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СКЪСЯВА СЕ КАРАНТИНАТА И ЗА ВАКСИНИРАНИ, И ЗА НЕВАКСИНИРАНИ

За последното денонощие новите случаи на коронавирус у нас са над 1800

Скъсява се карантината и за ваксинирани, и за неваксинирани. Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев уточни, че типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни и затова експертен съвет ще взима адекватни мерки седмица за седмица.

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата“, поясни днес служебният здравен министър. Тази седмица се създава работната група за остойностяването на лекарския и сестринския труд. А лекарите, които в момента ваксинират, ще получат парите си със задна дата, увери Меджидиев.

За последното денонощие новите случаи на коронавирус у нас са над 1800. Положителни са 21.7% от взетите почти 8900 проби. Това показват данните на Единния информационен портал. Общият брой на хоспитализираните е малко над 1 000, като 60 от тях са настанени в интензивни отделения. Новоприетите в болници са 251 души. Малко над 1600 са излекувани, 13 са починали. Поставени са малко над 1200 дози от препаратите срещу коронавирус.