БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

След 4 седмици - зелен сертификат за учителите и държавните служители

След 4 седмици - зелен сертификат за учителите и държавните служители

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров уточни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и за гражданите, и за бизнеса

До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат, обяви  зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред Нова тв. Той уточни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и за гражданите, и за бизнеса.

"Има идея да се даде гратисен срок на тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите", добави д-р Петров. Той подчерта, че тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица санкцията е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

„Когато мерките бяха меки, пак не се спазваха до голяма степен. При тази ситуация контролът ще се засили - основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са ограничени”, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде приета на европейско ниво.

„Това изискване може бъде променено или срокът след преболедуване да бъде удължен. Но няма да се случи в близките седмици. Нашите експерти епидемиолози също препоръчват документът за преболедували да важи 6 месеца. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни Петров и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да е препоръчано от експерти, защото ще бъде "политическо и популистко".

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро, като това зависи от „Информационно обслужване”. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 г. Обсъжда се и издаването на сертификат след първа доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. За тях има по-висок риск от заразяване. Моето лично мнение е, че те трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Той заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него, при тези цифри на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

Образователният министър Николай Денков също коментира въвеждането на зелени сертификати. Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители, каза  той пред Нова тв.

По думите му, ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация, каза Денков. И добави: „Направихме всичко възможно да убедим учителите да се ваксинират. Ако те и сега не го видят – какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата, но не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи”.

Той беше категоричен, че „зеленият сертификат не поробва, а освобождава”. „Хората, които искат да няма мерки, да не се ваксинираме и да си живеем нормалния живот – лъжат. Няма такова нещо в света. Свободата дойде в Англия, Италия, Дания, Испания тогава, когато хората се ваксинираха. Тези, които казват, че свободата идва без мерки и ваксини, те просто лъжат”, коментира министърът.

„Експертите в Министерството на здравеопазването решават кое е най-доброто. Аз участвам в тези дискусии само за да кажа какво е приемливо в образователната система и какво не. Ако те са решили, че това, което се случва е най-доброто, аз им вярвам”, коментира още той. 

„Аз не съм политик, а учен. Вярвам на науката, на медицината. Всичко, което правя, е на базата на това, което знае медицината. Имаме вече примери, че мерките, включително ваксинацията и дистанцията, работят. Всичко останало са празни приказки”, добави Денков.

По думите му в момента болниците се пълнят много бързо и капацитетът им е почти запълнен. „Нещо трябва да се направи. Изборите са или локдаун, или да се върви към зелен сертификат. Предложението за него е на експертите от Министерството на здравеопазването, аз им вярвам”, посочи министърът.

Източник: Дума

Публикацията е без редакторска намеса