БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СЛЕД КУП МЕДАЛИ И РЕКОРДИ АНСАМБЪЛЪТ ГЛЕДА С ОПТИМИЗЪМ КЪМ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В ЯПОНИЯ

СЛЕД КУП МЕДАЛИ И РЕКОРДИ АНСАМБЪЛЪТ ГЛЕДА С ОПТИМИЗЪМ КЪМ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В ЯПОНИЯ

За първенството на планетата съчетанията са още по-трудни от това, което бяха досега. Сега граничат с фантастиката", заяви Илиана Раева

"За първенството на планетата съчетанията са още по-трудни от това, което бяха досега. Сега граничат с фантастиката." Това каза преди дни президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева за подготовката на ансамбъла преди шампионата на планетата.

Само десет преди първенството в Япония българският отбор показа нагледно, че твърденията на Раева не са празни приказки. В последното си подгряващо състезание съставът, воден от Весела Димитрова, в два поредни дни получи рекордни оценки на състезанието Гран при в Марбея.

След като в първия ден в многобоя Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова получиха оценка от 50.650 за съчетанието на пет топки, то на следващия ден във финала на уреда те подобриха рекорда си. Оценката 51.600 точки, от която 43.200 за трудност, е рекордна за спорта.

За изпълнението си с три обръча и два чифта бухалки българският ансамбъл получи 46.950 точки.

На турнира в Марбея обаче олимпийските шампионки не срещнаха основните си конкурентки, като в надпреварата участваха още САЩ, Беларус и Испания.

Световна титла е единственото ценно отличие, което липсва до момента на ансамбъла, откакто той е в състав Дянкова, Радуканова, Траатс, Кирякова и Зафирова.

През юни в подготовката си за олимпийските игри българките спечелиха злато на европейското първенство във Варна.