БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

СЛЕД ПОБЕДАТА ПРИ ЛИСИЧАНСК: БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ

Военните експерти са съгласни, че започва нов етап от битката за Донбас

След превземането на Лисичанск и поемането под руски контрол над цяла Луганска област военните действия продължават по план. Това заяви руският президент Владимир Путин. Военните експерти са съгласни, че започва нов етап от битката за Донбас. След като спечелената голяма победа се очаква руските войски да започнат настъпление за поставяне под контрол и на Донецка област.

След превземането на Лисичанск, основните усилия на руската армия са насочени към навлизане в дълбочина на Донецка област, много големи градове от която остават под контрола на Киев.

На среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу Владимир Путин каза, че подразделенията, участващи във военните действия в Луганска област, трябва  „да почиват“:

"Но останалите военни формирования трябва да изпълняват задачите си по предварително одобрените планове. Надявам се, че в техните направления всичко ще се случи по същия начин, както се случи в Луганск", заяви Путин.

Според ръководителя на руското военно ведомство в боевете за Лисичанск са загинали около две хиляди войници от въоръжените сили на Украйна. Украинската страна твърди, че тактическото изтегляне на войските е преминало без загуби, което е позволило да се подготви за предстоящите битки в района на Донецк. Отстъпващите украински войски демонстрират разочарование от остарелите си оръжия и недоволство към командването си. Те се оплакват, че обещаното от Запада модерно оръжие така и не стига до фронта, а обещаните парични средства потъват заради широко разпространените в страната корупция и кражби.

"Беше истински ад в Лисичанск. И така и не получихме никакво обещано оръжие! Ела виж. 1944 година. Тук пише. Така са се били дядовците ни!", заяви войник.

През последните 24 часа Харковска област също е била обстрелвана, властите съобщиха за смъртта на трима цивилни. Ръководителят на региона Олег Синегуб съобщи за ракетна атака срещу училище в областния център. По предварителни данни няма пострадали.

Битката за Луганск беше най-голямата победа на Русия след като превзе южното пристанище Мариупол в края на май.