БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ В АНТАРКТИДА

Премина първото и единствено пълно слънчево затъмнение за годината

Премина първото и единствено пълно слънчево затъмнение за годината. То можеше да се наблюдава единствено в Антарктида, като преки свидетели на него станаха няколко десетки полярни изследователи, пингвините и тюлените.

Пълната фаза на затъмнението продължи 1 минута 54 секунди и беше видима само на територията на Антарктида. Видимият диаметър на луната беше малко по-голям от видимия диаметър на слънчевия диск, така че луната покри напълно слънцето. При пълно затъмнение се виждат слънчевата корона, звездите и планетите, разположени близо до Слънцето. Слънчевото затъмнение е астрономическо явление, при което Земя, Луна и Слънце се подреждат в една линия като топки на билярдна маса.

Частични фази на затъмнението можеха да се наблюдават в Антарктида, някои части на Южна Африка, по-специално в ЮАР и Намибия, а също в Южна Америка и в южните води на Тихия, Атлантическия и Индийския океан.

Следващото пълно слънчево затъмнение на земята ще бъде през април догодина. Сянката на луната ще падне над Австралия и Индонезия.

Затъмнението, което ще може да се види частично от територията на България ще бъде следващия октомври. За пълно ще трябва да се изчака дълго - чак до 2081 година.