БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Смъртен случай в Пловдив блокира ваксинацията (обновена)

Смъртен случай в Пловдив блокира ваксинацията (обновена)

10 държави от ЕС: Франция, Австрия, Люксембург, Естония, Литва, Латвия, Дания, Румъния, Норвегия и Италия. вече преустановиха временно ваксинацията с ваксината на Астра-Зенека

Сигнал от РЗИ-Пловдив от 11 март за починала пациентка след приложение на ваксината е сред причините изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов да разпореди временно преустановяване на имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca.

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/, се казва в съобщението. Цитиран е и сигналът от РЗИ-Пловдив. 

На извънреден брифинг в Пловдив здравният министър Костадин Ангелов обяви, че цитираният случай е на починала в Пловдив жена. Тя е била ваксинирана вчера. Към момента няма доказана връзка между кончината ѝ и ваксината, подчерта Ангелов. Жената се е прибрала вкъщи без оплаквания. Часове по-късно е получила задух. Повикана е спешна помощ, но тя е починала преди екипът да пристигне. Предполага се, че пациентката е получила остър сърдечен пристъп. Тя е имала много придружаващи заболявания.

Категорично няма образуване на тромби - заяви Костадин Ангелов по повод цитираните в други европейски държави случаи след приложение на същата ваксина, но засега отново без доказана връзка.

По-рано днес правителственият пресцентър съобщи, че по нареждане на премиера ваксинирането с препарата на Астра Зенека временно спира. Ваксинационните центрове спряха прилагането на ваксината.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ" чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

Припомняме, 10 държави от ЕС: Франция, Австрия, Люксембург, Естония, Литва, Латвия, Дания, Румъния, Норвегия и Италия вече преустановиха временно ваксинацията с ваксината на Астра-Зенека след съобщения за възникнали усложнения при ваксинирани пациенти.