БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

СМЪРТТА НА ЧЕРНОКОЖ РАЗПАЛИ НЕКОНТРОЛИРУЕМИ ПРОТЕСТИ В САЩ, НАЛАГАТ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В МИНЕАПОЛИС

СМЪРТТА НА ЧЕРНОКОЖ РАЗПАЛИ НЕКОНТРОЛИРУЕМИ ПРОТЕСТИ В САЩ, НАЛАГАТ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В МИНЕАПОЛИС

Масово насилие и безредици обхванаха редица градове на съединените щати след като в интернет изтекоха кадри, разтърсили американската нация

Около осем вечерта на 25 май в едно от полицейските управления на най-големия град в Минесота получава информация за чернокож мъж под влияние на алкохол или наркотици. Според служителите на реда буйстващият Джордж Флойд се е опитал да се съпротивлява, в резултат на което е повален, а полицаят го задушава до смърт с коляно.

Видео, изтекло в онлайн пространството, показа как полицаят затиска врата на Флойд, докато той вика: "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!". Полицаят обаче продължава да притиска мъжа няколко минути и той издъхва.

Хиляди хора настояха за справедливост и за арест на полицаите, отговорни за съдбата на починалия. Протестиращите направиха жива верига около полицейския участък, а за да ги разпръснат, органите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ.
Съобщава се вече за няколко души, загинали при сблъсъците.

Полицейско управление е било нападнато, служителите в него са избягали, а сградата е била подпалена. Смята се, че става въпрос за управлението, където е работел полицаят, причинил смъртта на чернокожия.

Според заповедта на Фрей, публикуван на сайта на кметството, въвеждането на извънредното положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на служители на Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда.

Сблъсъците в Минесота разкриват расовото разделение в Съединените щати, което е едно от последните неща, от които Доналд Тръмп се нуждае сега преди изборите през ноември. Този проблем се изправя в пълната си сила, докато е зает със справяне с последиците от коронавируса и от скачащата до рекордни показатели безработица в национален мащаб.