БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СНЯГ БЛОКИРА ЮЖНА ГЪРЦИЯ И ЕВРОПЕЙСКА ТУРЦИЯ

Армията се е притекла на помощ на населението на Гърция за справяне с последиците на бурята Елпида

Военните участват в отварянето на пътищата покрай столицата Атина. Стотици пътници са останали блокирани часове под преспите сняг. Колите се движат задължително с вериги. Спрени са влакове и автобуси. Нарушен е въздушният трафик. Затворени са пристанищата в област Атика.

Хората са призовани да не напускат домовете си. Училищата остават затворени.

Ниски температури и много сняг обхванаха и голяма част от островите в Егейско море. На места там има прекъсване на електрозахранването.

Силният снеговалеж не спира в Истанбул от няколко дни. Властите затвориха движението на кораби по Босфора поради лоша видимост. Сухопътните и самолетните връзки България - Истанбул са блокирани.

В северната част на Истанбул трима души са загинали и 18 ранени при две автобусни катастрофи. Жителите на града са помолени да не пътуват без нужда. Генералното консулство на Република България в Одрин е в готовност да окаже съдействие при необходимост на българските граждани в европейската част на Турция.

Магистралата между Анкара и Истанбул беше блокирана за няколко часа, както и пътищата за достъп до летището в Истанбул. Отменени са стотици полети в двете въздушни пристанища на мегаполиса. Покривът се срути под тежестта на снега на новото летище в Истанбул.