БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Собствениците на затворени барове искат компенсации от държавата

Собствениците на затворени барове искат компенсации от държавата

Браншът обмисля протести и искания за оставки на кметове

Собствениците на нощни заведения искат финансови компенсации, с които да покрият загубите за повторното затваряне през тази година заради коронавируса. В противен случай не са изключени протести. Това обяви пред БНТ Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България.

През последните два дни кметовете на няколко града в страната, сред които и София, издадоха заповеди за затваряне нощните клубове и дискотеки за срок от две седмици като предпазна мярка срещу разпространението на заразата. Според Захариев обаче това е дискриминация спрямо бранша. "Няма никакви медицински доказателства, че нощните заведения са развъдници на зараза", каза той. 

За утре е планирана национална среща на собствениците на заведения, на която ще се обсъди какви искания да бъдат отправени към властите. Освен с протести браншовата организация заплаши и с искане на оставките на кметовете, издали заповеди за затваряне на заведенията.

Според сдружението затварянето на нощните клубове едва ли ще продължи само две седмици и вероятно ще бъде удължено много повече. Очакват и броят на градовете със затворени заведения да расте.

Между100 000 и 120 000 души ще останат без работа. Кметовете трябва да поемат отговорност към тези хора. Масово те вече са изразходвали всички платени и неплатени отпуски, някои са били на борсата и сега ще загубят право и на обезщетения", предупредиха от Сдружението на заведенията.

Източник: Сега