БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СОЦИАЛНИ ПРОТЕСТИ В БЕЛГИЯ

Недоволните белгийци настояват правителството спешно да предприеме мерки за подобряване на положението им с настъпването на студените месеци

Покачващите се цени на храните, плашещите сметки за електричество и разочарованието от политиците и работодателите изведоха над 30 000 души по улиците на Брюксел. Недоволните белгийци настояват правителството спешно да предприеме мерки за подобряване на положението им с настъпването на студените месеци.

Протестиращите са облечени в зелено, синьо и червено - цветовете на трите основни профсъюза - и настояват за спешни действия от местните, националните и европейските власти. Те са недоволни най-вече от спада на покупателната способност. Протестиращите настояват и за промени в Закона за социалните грижи на работниците от 1996 г., така че синдикатите да могат да преговарят за увеличения на заплатите пряко с работодателите.

"Работя от 23 години и за първи път се сблъсках с такива трудности като сега. А и аз, и жена ми работим", заяви протестиращ.

Това, което се случва сега в Белгия, вече се определя от местните политолози като началото на голямо зимно недоволство. Обща стачка е планирана в кралството през ноември.

Подобни протести наскоро се проведоха в цяла Европа: от Гърция до Австрия и Чехия. Семействата и работниците се тревожат какво ги очаква в близко бъдеще.