БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

„Сова Харис“: БСП е близо до 20%, Радев има шанс за победа на първи тур

Според социолозите от агенцията, при БСП се наблюдава значимо възстановяване на позициите

БСП увеличава подкрепата си месец преди изборите на 14 ноември. Според проучване на „Софа Харис“ левицата взима 19,1% от гласовете. Първи са ГЕРБ-СДС с около 24 процента. Според социолозите от агенцията, при БСП се наблюдава значимо възстановяване на позициите.

В също време при партиите на протеста се регистрират значителни промени. „Продължаваме промяната“ излиза на терто място с около 14,6 процента. Най-силна е ерозията при „Има такъв народ“. Те свалят с близо 10 процента и вече взимат 14,4 на сто от гласовете.

Проучването е проведено в периода 5-12 октомври по поръчка на ДИР.БГ.

"Демократична България" печели  9%,  ДПС - 8,7 на сто. На ръба на бариерата е формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 4,2%. 

Ако президентските избори се проведат в момента, Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове още на първи тур. Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур, показва проучването, цитирано от БНР.

В отговор на въпроса "Ако на предстоящите избори се явят следните кандидати за президент, за кого ще гласувате" Румен Радев събира 49,7% от подкрепата на анкетираните;  Анастас Герджиков - 20,4%, Мустафа Карадайъ 5,%, Лозан Панов 4,4%, друг - 2,8 на сто. С "Няма да гласувам" са отговорили 17,7%.