БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СПАД НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА СЛЕД УСТНА НАМЕСА НА ПУТИН

Повишаването на цените на газа в Европа рязко спадна, след като руският президент Владимир Путин обяви готовността на страната си да помогне за стабилизиране на ситуацията

Повишаването на цените на газа в Европа рязко спадна, след като руският президент Владимир Путин обяви готовността на страната си да помогне за стабилизиране на ситуацията. Русия смята, че пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток-2“, който минава през Балтийско море, може допълнително да успокои енергийния пазар в Европа.

Путин заяви, че възможните варианти за укротяване на цените включват увеличаване на доставките на газ, износ на допълнителни 10 милиарда кубически метра от резервите на Русия и скорошно стартиране на „Северен поток 2“.

"Снижаването на цената на газа да се направи. Но, разбира се, може и трябва да се направи не на място в Европа, а на борсата в Санкт Петербург. Ако това наруши паническото търсене на суровината, тогава това може да се направи, но не в наш ущърб, разбира се", заяви Путин.

Цените на газа в Европа непрекъснато растат през последните месеци. В сряда те достигнаха исторически максимум от 1 937 долара за хиляда кубически метра, но скоро след думите на Путин спаднаха до близо 1200.

Според анализаторите покачването се дължи на няколко причини: ниското ниво на запълненост на европейските подземни складови бази, ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия. Бързите темпове на икономическо възстановяване след пандемията, както и изминалата студената зима и горещото лято, също доведоха до покачване на цените.