БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"Спаси София" искат оставката на зам.-кмета по строителството

Ремонтите в центъра на столицата са открита подигравка с хората, твърдят от организацията

Софиянци търпят вече втора година безкрайните некачествени ремонти в сърцето на града. Случващото се е открита подигравка със хората. Това гласи остра позиция на гражданската организация "Спаси София". 

Оттам настояват за незабавната оставка на зам.-кмета по строителството и инвестициите Ирина Савина. Конкретната причина за реакцията им е информация от последните дни, в която общината обяснява, че ремонтите в центъра ще продължат и през 2020 година заради непредвидени смени по ВиК и топлопреносните мрежи.
От "Спаси София" припомнят, че проектът за реконструкция на улиците "Цар Иван Шишман" и "6-ти септември" е от 2014 година. Но от общината чак сега се сещат, че има нужда от подмяна на подземните комуникации.
Това е ясна демонстрация на некомпетентно и безотговорно поведение на ръководството на София. Основната функция на Савина, която от 13 години е зам.-кмет, е да организира и координира подготовката и изпълнението на проекти с европейско финансиране - задача, с която очевидно не се справя, коментира Борис Бонев от "Спаси София". Какви щяха да бъдат оправданията, ако ремонтът на централната зона беше завършил в срок (3-ти март) и сега се налагаше ново разкопаване за подземни комуникации, попита той.
Г-жа Савина трябва незабавно да бъде освободена, категорични са от организацията. От години говорим за нуждата от добра координация при ремонтите и е недопустимо това да не се е случило при най-важния проект за този управленски мандат. Как така общината чак сега се сеща, че топлопреносната мрежа в зоната е с изчерпан експлоатационен ресурс? Нима това не го знаеха и преди началото на ремонта? Колко още години ще са необходими на кмета Фандъкова и нейния екип, за да ремонтират няколко централни улици, продължават с въпросите от "Спаси София".
Активистите изразяват притеснението си, че случващото се в момента може да e опит на фирмата изпълнител на ремонта да й бъдат спестени солените глоби за забавяне, които вече трябваше да търпи. Те припомнят също, че проектът за реконструкция на централната градска част е финансиран от европейските фондове, подготовката за него започна през 2014-та, а ремонтът трябваше да приключи за 5 месеца. Вместо това обаче, дейностите се забавиха повече от година, а качеството на строителството и проектантските решения станаха повод за многобройни скандали. Фирмата дължи по над 200 000 лв. за всеки ден забавяне извън крайния срок, който отдавна мина. Опасяваме се, че за да защити неясни интереси, ръководството на Столичната община приема решения в ущърб на интересите на софиянци и градската среда, завършват от организацията.