БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СПАСИ СОФИЯ: ВРЪЩАНЕ НА НОЩНИЯ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ ОТ 1-ВИ ЮЛИ

СПАСИ СОФИЯ: ВРЪЩАНЕ НА НОЩНИЯ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ ОТ 1-ВИ ЮЛИ

От организацията предлагат възможност за доброволна добавка към картите за пътуване от 5 лв. на месец, за да може нощният транспорт да бъде част от единната тарифна политика на София

Активисти от Спаси София настояват за връщане на нощния транспорт в София от 1-ви юли. Той бе спрян заради пандемията с решение на Столичния общински съвет и не се движи вече 15 месеца. От организацията предлагат възможност за доброволна добавка към картите за пътуване от 5 лв. на месец, за да може нощният транспорт да бъде част от единната тарифна политика на София.

От Спаси София предлагат, всеки, който редовно ползва нощните автобуси, да може да закупи месечна добавка по свое желание и така да не плаща за всяко пътуване по 2 лева.

"С това искаме да улесним не само съществуващите пътници, но и да привлечем нови особено младите и работещите, като улесним избора им и направим градския транспорт ценово по-привлекателен от автомобил или такси - обяснява Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София."

Поради осезаемо по-голямата натовареност на нощния транспорт през уикендите независимият общински съветник Борис Бонев предлага намаляване на интервалите на четирите нощни линии на 30 минути в петък и събота. Градските активисти предлагат и частична корекция на нощните линии, за да бъдат обхванати повече гъсто населени квартали.

Предложенията ще бъдат обсъдени утре на работна група в Центъра за градска мобилност, след което ще бъдат внесени за разглеждане и в Общинския съвет.