БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СПЕШНА СРЕЩА НА ЗДРАВНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС СЛЕД РАЗКРИТАТА ВРЪЗКА "АСТРА ЗЕНЕКА" - СЪСИРЕЦИ

Здравните министри на ЕС не успяха да постигнат съгласие по общи насоки за използването на ваксината на Астра Зенека" срещу Ковид-19

Здравните министри на ЕС не успяха да постигнат съгласие по общи насоки за използването на ваксината на Астра Зенека" срещу Ковид-19, въпреки призивите за координация между държавите-членки в борбата за премахване на общественото недоверие към препарата. Европейската агенция по лекарствата препоръча всяка държава сама да реши как ще тълкува нейното заключение, че има риск от образуване на тромбози след имунизация с ваксината на шведско-английската корпорация.

Здравните министри от цяла Европа снощи проведоха спешна виртуална среща малко след като Европейската агенция по лекарствата призна за възможни връзки между ваксината на Астра Зенека и много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци. Въпреки това Агенцията отбеляза, че ползите от ваксината все пак надвишават рисковете.

Преди срещата Португалия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, изпрати писмо, призоваващо министрите да намерят "общ език" относно употребата на ваксината. Консенсус обаче не беше постигнат и държавите-членки си запазиха правото да издават различни препоръки за ваксини. Очаква се разговорите по тази тема да продължат.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кирикидес призова за съгласуван европейски подход, който да не обърка гражданите ида не насърчи недоверието към ваксините.