БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Спецпрокуратурата влезе в офисите на Божков и иззе още антики

Спецпрокуратурата влезе в офисите на Божков и иззе още антики

Продължава разследването в офисите на ул. „Московска“ 43 в столицата

Специализираната прокуратура намери и иззе от офисите на обвиняемия Васил Божков множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности. Продължава разследването в офисите на ул. „Московска“ 43 в столицата, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Бизнесменът Васил Божков коментира във фейсбук информацията от днес за иззети от офисите му предмети , носещи признаците на културно-исторически ценности. По този повод Васил Божков написа във Фейсбук: "Днес Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на Фондация „Тракия“ | Thrace Foundation да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята".

 

 

В приземни помещения в сградата са намерени и иззети множество нови предмети, носещи признаците на културно-исторически ценности, които са с неизяснен произход и в нереставриран вид.

 

 

Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

 

 

Специализираната прокуратура ще продължи действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство на Република България при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети, съобщава още пресцентърът на прокуратурата.

 

 

 

 

 Снимки: Прокуратура на Република България

Източник: Гласове