БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СПИРКА НА МЕТРО В ЖИЛИЩЕН БЛОК В КИТАЙСКИ ГРАД

Архитекти и проектанти в китайски град са измислили нов начин за преминаването на една от линиите на метрото - през средата на жилищен блок

Втората линия на метрото в над 49-милионния град Чунцин преминава през жилищния блок и спира вътре в него като е разположена между седмия и осмия етаж на блока. Там е спирката "Лизиба". Креативното решение е хрумнало на архитектите и проектантите след като не са намерили място в града, пълен с небостъргачи и ново строителство.

Това никак не е некомфортно за жителите на високия блок, които могат да скочат с влака на гара "Лизиба" само, ако се придвижат няколко етажа с асансьора. Специалната инсталация, с която е оборудван жилищният блок -метростанция излолира шума от преминаващите влакове, като до живеещите достига звук на стандартна миялна машина.

Повече от 49 милиона жители в един град означава, че планиращите градовете трябва да измислят все по-креативни инфраструктурни решения заради ограниченото пространство, което имат.

Метростанцията, преминаваща през жилищния блок от години е туристическа атракция и много хора се събират, за да снимат врязващия се в блока влак на метрото. За новините - Юлия Владимирова.