БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Спортът през 2021-ва: Златна година

Спортът през 2021-ва: Златна година

България изпраща златна спортна 2021-ва

България изпраща златна спортна 2021-ва. Година, преминала под знака на лятната олимпиада в Токио. 

Олимпийски триумфи

Началото на златните сложи 21-годишната Ивет Горанова, която успя да заличи омразното дори за Румяна Нейкова определение "последната олимпийска шампионка", триумфирайки над всички в каратето и ставайки първата ни шампионка в дебюта на този спорт на олимпийската сцена.

Друго мъжко момиче - Стойка Кръстева, също стана ПЪРВАТА – първата златна в женския бокс. Тя се завърна с гръм и трясък в спорта, след като беше прекратила кариерата си в края на 2018 г., за да покаже, че в България все още боксът е жив, макар и да се представя колебливо на световната сцена.

Първи са и Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, сбъднали най-голямата мечта в българската художествена гимнастика - най-после да имаме златни олимпийски медалистки в този спорт, в който Русия се чувстваше абонирана за титлата. Е, бихме ги в собствената им игра.

Първата в Токио - така пък ще запомним Антоанета Бонева, която даде тон за песен и бе вдъхновение за останалите ни момичета със среброто на 10 м въздушен пистолет.

Тайбе Юсеин и Евелина Николова пък единствени отсрамиха традиционно силния ни и натоварен с големи очаквания спорт борба. Те се окичиха с бронз и дадоха много повод за размисъл на ръководството на федерацията, което от години е пред дилема какво да прави и как да възвърне традициите и мощта при мъжете, след като за последно с медал (бронз от олимпиада) се окичват Явор Янакиев, Радослав Великов и Кирил Терзиев през 2008 г. в Пекин.

Сега в Токио само Георги Вангелов в свободния стил стигна по-напред, нареждайки се 5-и. За тежкото положение на българската борба стана ясно още преди игрите, след като нашите успяха да спечелят едва 7 квоти, 4 от които при жените. Реформата там вече започна със смяна на треньора на класическата борба, където националите вече ще води Братан Ценов.