БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

СЪРБИЯ ЗАЛАГА НА КИТАЙСКО, РУСКО И МЕСТНО ОРЪЖИЕ

СЪРБИЯ ЗАЛАГА НА КИТАЙСКО, РУСКО И МЕСТНО ОРЪЖИЕ

Президентът Александър Вучич заяви, че натрупването на въоръжение е с чисто отбранителни цели

Сърбия ще продължи да се въоръжава с руско, китайско и друго оръжие, въпреки съпротивата на Запада. Президентът Александър Вучич заяви, че натрупването на въоръжение е с чисто отбранителни цели.

Сръбският президент обвини Запада, че с натиска си към страната му, той се опитва да накърни суверенитета ѝ.

"Ако някой смята, че трябва да искаме от САЩ или Евросъюза разрешение относно нашите оръжия, нека затворим държавата си. Сърбия ще продължи да се въоръжава с руски, китайски и други оръжия. Ние сме свободна и независима нация, която няма да търси външно мнение за това кой да е източникът ѝ на оръжия", заяви Вучич.

В страните от Бивша Югославия и на Запад има опасения, че ускореното въоръжаване на Сърбия може да доведе до по-голямо напрежение на Балканите.

Макар, че официално се стреми към членство в ЕС, Сърбия отказа да синхронизира външната си политика с тази на 27-членния блок и вместо това засили своя съюз с Русия и Китай.

Разбира се, Белград се опитва да има оръжейна независимост, създавайки свои разработки, когато може. Така например на оръжейното изложение в бяха представени 155 милиметровите оръдие и гаубица "Александър" и "Нора", дронът "Обад", роботизираната платформа "Милош" и бойната машина на пехотата "Лазански". Всички те евентуално ще влязат във въоръжените сили на страната.