БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СЪРБИЯ ЗАМРАЗИ СПОРЕН ПРОЕКТ ЗА ДОБИВ НА ЛИТИЙ

След месеци протести на екологични организации премиерът на Западната ни съседка обяви, че поне засега се слага край на проекта

"Рио Тинто", третата по големина компания за добив и метали в света, спира проекта за разработване на литиевото находище в Сърбия. Все още не е ясно дали временно или завинаги. От компанията заявиха, че не са получили лиценз от Белград и отлагат началото на работа поне за 2027 г., като обещават, съвместно с властите, да използват забавянето за провеждане на изчерпателни консултации с обществеността.

"Проектът "Ядар" е затворен от днес. Трябва да преговаряме с всички заинтересовани страни, това е моя отговорност. Не виждам проблеми тук, вече съм общувала с концерна повече от веднъж , ние винаги сме поддържали прозрачност", заяви Ана Бърнабич, премиер на Сърбия.

Решението за отлагане на работата предизвика радост сред сръбските еколози, които от есента на миналата година провеждаха мащабни протести. Те се опасяват, че проектът ще влоши и без това тежката екологична ситуация в страната.

Находището Ядар, открито през 2004 г. съдържа около 10% от всички проучени литиеви запаси в света. Според привържениците му ще доведе до ускорен икономически ръст в Сърбия.