БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО В ОГНЕН ПРЪСТЕН

СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО В ОГНЕН ПРЪСТЕН

Особено сложна е ситуацията в Португалия, Гърция и Хърватия, където армията се включва в помощ на огнеборците

Почти цяла Южна Европа е обхваната от мащабни горски пожари. Особено сложна е ситуацията в Португалия, Гърция и Хърватия, където армията се включва в помощ на огнеборците.

Горските пожари наближават столицата на Португалия. Повече от 300 пожарникари се опитаха да спрат огъня в покрайнините на Сетубал, на 25 километра южно от Лисабон. Заплашени са средновековната крепост Палмела и природния резерват Арабида. Термометърът достига до 43 градуса. Пожарните самолети и хеликоптери работят на предела на силите си.

Двама души загинаха и двама са спасени, след като хеликоптер, гасящ горски пожар на гръцкия остров Самос, се разби в морето, съобщи гръцката брегова охрана. На острова духа силен вятър, което затруднява потушаването на пожара. Все още не е ясно каква е причината за инцидента.

Голям пожар гори в околностите на хърватския град Шибеник. Силният вятър затруднява гасенето на пламъците, от които тежко са пострадали две околни села. Властите изпратиха противопожарни самолети от военновъздушните сили и войски в помощ на пожарните екипи. Премиерът на страната Андрей Пленкович е пристигнал лично на място, за да се запознае със ситуацията.