БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Срещата Байдън-Путин - 5 часа разговори, без документи и без брифинг

Срещата Байдън-Путин - 5 часа разговори, без документи и без брифинг

Историческа първа среща между американския президент Джо Байдън и руския лидер Владимир  Путин ще се състои днес в  Женева

Историческа първа среща между американския президент Джо Байдън и руския лидер Владимир  Путин ще се състои днес в  Женева. Швейцария предложи да домакинства разговорите, които ще са първи опит за затопляне на отношенията между Вашингтон и Москва, откакто Байдън влезе в Белия дом.

Пръв за преговорите ще пристигне Путин, който ще се срещне с швейцарския държавен глава Ги Пармелен, а след това и с Джо Байдън. Разговорите ще започнат в тесен кръг в 14 ч. българско време, в присъствието единствено на външните министри на двете страни Сергей Лавров и Антъни Блинкън. По-късно дискусията ще продължи и в разширен състав.

Според първоначалните прогнози – продължителността на разговорите ще е около 4-5 часа, но всичко зависи от настройката на лидерите и хода на дискусиите. Не се предвиждат прекъсвания за обяд или вечеря, няма да има подписване на документи, както и обща пресконференция – двамата лидери ще дадат отделни брифинги.

Отношенията между САЩ и Русия рязко се влошиха, след като Джо Байдън пое президентския пост. И двете страни поставиха другата в списъците си с „неприятелски държави“. Нито една от тях не разполага с посланик в ответната страна.

Руски официални лица са санкционирани от САЩ заради различни провинения – от анексирането на полуостров Крим от страна на Москва до намесата на Кремъл в американските избори и хакерските атаки.

Байдън допълнително нажежи напрежението с няколко свои изказвания по адрес на Путин, в едно от които се съгласи с твърдението, че руският президент е „убиец“. Кремъл е подложен на остри критики  и санкции от страна на ЕС и САЩ  след ареста на опозиционния лидер Алексей Навални.

Източник: Дума