БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Съществува организирана схема за манипулиране на цените на тока на борсата

Това смята Еленко Божков, член на Стратегическия съвет при Президента

Между 20 април и 10 май цената на мегават час на борсата скочи 10 пъти - от 17 лева на 20 април до 179 лева. Васил Велев от асоциацията на индустриалците обвини НЕК в организирано манипулиране на цената на тока за бизнеса и поиска оставката на Петър Илиев, който от своя страна отрече държавната компания да е замесена в борсови спекулации. 

Схема за изкуствено вдигане на цената на тока обаче има и тя е сред централите от Българския енергиен холдинг обаче, потвърди енергийният експерт Еленко Божков. Според него, съществува схема между централите в Бобов дол и Брикел с Топлофикация София. Има дни в които Бобов дол спира, за да не консумира квоти и тогава се купува много евтин ток от Топлофикация София и се пуска на борсата в пъти по-скъпо. Това е причината за по-високите цени.

Разликата до пазарните цени се компенсира от Фонда „Сигурност на електроенергийната система.

Ако губи някой, то губи Топлофикация София и всички ние, които покриваме загубите чрез таксата „задължение на обществото, продължава енергийният експерт.
Според Божков виновни за тези манипулации на пазара е председателят на КЕВР Иван Иванов, министър Петкова и премиера Борисов, за това че не упражняват контрол.

 


Автор: Нора Стоичкова
NORA_01531dab09b16816a4eff1f088195c8e.jpeg