БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

Предлагаме учредяването на фонд „Устойчиво развитие на Северозапада“

"Законът за Северозапада БСП го предлага от много време насам, няколко пъти го поставяме на дневен ред, включително и във "Визия за България". Северозападът е най-бедният регион в ЕС. Имаме план за Северозапада. В нашата "Визия за България", въобще в нашите идеи за подобряване, алтернатива и напредък на България, влизат множество региони от България, не само Северозапада. Например регионите на Странджа-Сакар, Лудогорието, Родопите и много други", заяви Стефан Бурджев, народен представител от ПГ "БСП за България", пред БНТ.

Той обърна внимание, че предвид все по-трудната ситуация в социално и икономическо отношение за хората от Северозапада, БСП предлага учредяването със закон на фонд "Устойчиво развитие на Северозапада", който да бъде с годишен бюджет от 100 млн. лв. "Някои от целите, които сме си поставили - подпомагане на изграждането на индустриални паркове с повече от 40 на 100 общинско участие в тях, подпомагане на изграждането на техническа инфраструктура, собственост на общините, предприятия за изкупуване и преработка за земеделска продукция, да се субсидират жилищни програми за млади квалифицирани кадри, да се подпомогне изграждането и дейността на денонощни аптеки в малките населени места и много други", посочи Бурджев. Той каза, че БСП ще внесе законопроекта още в предстоящата парламентарна сесия и че от опозицията ще очакват в най-кратки срокове да бъде осъществен, както и че БСП силно се надява до края на есента законопроектът да влезе в сила.

Депутатът на левица подчерта, че БСП е единствената последователна и ясно откроена опозиция в парламента.  Даде  пресни примери - извънредната парламентарна комисия за контрол на разходите за борба с COVID-19, създадена по инициатива и предложение на БСП, както и това да могат да се издават наредби в извънредното положение не само от здравния министър, а от целия Министерски съвет, което Бурджев напомни е предложение на левицата. Той изтъкна, че БСП не е просто опозиция, а че е активно участваща конструктивна опозиция.

"Ние предлагаме редица мерки и стойностни предложения, проблемът е липсата на чуваемост от страна на управляващите. БСП е против мерки от типа на "60/40" - мерки от полза на изключително малък брой от фирмите, подпомагащи големите бизнесмени и работодатели, което го показва официалната статистика. Управляващите предложиха даването на безлихвени заеми, ние предложихме реална финансова подкрепа за най-затруднените български граждани, под формата на държавни грантове и в размер на една минимална работна заплата плюс осигуровките към нея. Това не са мерки само за едрия и голям бизнес", подчерта народният представител от социалистическата партия.