БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Стево Пендаровски спечели изборите за Президент на Северна Македония

Стево Пендаровски спечели изборите за Президент на Северна Македония

Според първоначални резултати, обявени на страницата на Държавната избирателна комисия, кандидатът на управляващата коалиция води с 65,79 %

При 65,79 процента от гласовете след обработката на бюлетините от 11,56 процента от избирателните секции, предадоха МИА и БТА. Данните сочат, че кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова получава едва 31,07 процента от гласовете. Общо 1 808 131 граждани имаха право да гласуват на шестите президентски избори в страната в 3480 избирателни секции в Северна Македония и 32 в чужбина. Избирателните секции бяха отворени в 7 часа сутринта.

В първото си изявление, след като стана ясно, че е победител, Пендаровски обеща да се придържа към евроатлантическия път на Северна Македония, да се застъпва за върховенството на закона и че „ще обединява гражданите на тази държава, а няма да ги дели". "Ще съм президент, от когото няма да се срамувате нито тук, нито в чужбина“, обеща Пендаровски на съгражданите си.

Стево Пендаровски ще встъпи в длъжност след изтичането на мандата на Георги Иванов на 12 май.

Кой обаче е Стево Пендаровски?

За първи път в историята на Македония (вече Република Северна Македония) 31 политически партии, представляващи всички етнически общности в страната, застанаха зад един кандидат за президент. Той е 55-годишният проф. Стево Пендаровски - национален координатор за НАТО.

Консенсусният кандидат беше издигнат от две от най-големи политически сили в държавата - управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) на премиера Зоран Заев и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ), начело на който стои албанецът Али Ахмети. И двете партии са коалиционни партньори в правителството.

От 783 делегати, присъствали на 23-ия конгрес на коалицията, 712 единодушно гласуваха в негова подкрепа.

В обръщението си към делегатите Пендаровски изрази благодарност за подкрепата и подчерта, че за него е чест да бъде консенсусният кандидат на 31 политически партии и граждани от всички етнически общности. Той изрази специална благодарност към Зоран Заев, който, по думите му, е извършил политически прецедент и му е дал шанс да бъде отново президентски кандидат.

Пендаровски заяви още, че е радостен от факта, че за първи път след обявяването на независимост зад неговата кандидатура стоят три политически партии на албанци, които нямат възражения срещу кандидатурата му.

"Дадохте ми огромна политическа отговорност, която възнамерявам да оправдая в следващите месеци и години, в интерес на по-добър и по-щастлив живот на всички наши граждани", каза той, добавяйки, че денят е особено емоционален за него.

През 2014 година Стево Пендаровски се яви на изборите и достигна до балотажа, но загуби с 36 000 гласа от настоящия президент Георге Иванов. Мандатът на Иванов като президент изтича на 12 май, а изборите за негов наследник са насрочени за 21 април. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече представи номинацията си - това е професорът по право Гордана Силяновска-Давкова, известен критик на Преспанското споразумение.

Стево Пендаровски започна трудовия си път на политик и общественик в МВР, първо като шеф на отдела за анализи, а после като заместник-министър и говорител на ведомството, припомня "Труд".

Когато Борис Трайковски стана президент през 1999 година, го включи в кабинета си като свой съветник. От този период остава една трагична история, макар и завършила щастливо за Пендаровски. Тогава той трябвало да пътува с държавния глава към Мостар с правителствения самолет, но в последния момент го пренасочили към друга делегация, начело с лидера на СДСМ тогава - Бранко Цървенковски. Самолетът на президента обаче катастрофира в мъглата край Мостар в Босна и всички пътници в него заедно с екипажа.

По-късно, за кратко, Пендаровски беше избран за председател на Държавната изборна комисия. Но през 2005 г., когато Бранко Цървенковски стана държавен глава, го върна в президентския кабинет като съветник по международната политика. Междувременно започна преподавателска работа в Американския колеж в Скопие, където стана и професор.

Убеден атлантик, през 2017 г. Стево Пендаровски бе назначен за национален координатор за НАТО, където го завари и номинацията за кандидат за президент.