БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Стоян Мирчев: Избирателите на БСП по места одобряват линията на Корнелия Нинова

За напреженията в Левицата преди предстоящия Конгрес и за изводите след Евроизборите, разговор в студиото на "Гласове" с Явор Дачков

Народният представител от ПГ "БСП за България" Стоян Мирчев в студиото на "Гласове" с Явор Дачков. Според Мирчев, БСП няма никакво време за губене и ще излезе от този етап консолидирана и силна!

"Моментът в партията е напрегнат, дебатите са разгорещени, но се надявам след Конгреса всичко това да бъде разрешено и да отидем към местните избори обединени. Откакто Корнелия Нинова е председател на БСП, тя пое нов курс на обновяване на партията - както в парламента, така и в структурите по места. Беше поет правилният курс за твърда опозиция и алтернатива на ГЕРБ. Затова напрежението в БСП след Конгреса трябва да бъде потушено". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев по БСТВ. Той обърна внимание, че БСП има пробиви в големи общини на европейските избори, а в други е на второ място, което на местни избори означава, че биха отишли на балотаж. "БСП показа, че е опозиция и алтернатива. Всички останали партии в лявото пространство успяха да изкарат гласове - по-малко от тези на мажоритарния кандидат Иванчева", изрази мнение депутатът.

"Имам резерви към решението на Корнелия Нинова да подаде оставка, защото въпреки резултата на изборите, ние имахме повишаване на реалните гласове, което другите партии нямат спрямо последните избори за ЕП. Имаме също с един депутат повече. Почти победихме на миналите национални избори, преди това спечелихме президентските. Нещо в нашата стратегия накрая се къса в кампанията и вместо да хвърляме оставки, можехме да видим къде грешим в двете кампании след президентските избори", коментира Мирчев. Той все пак посочи, че в последните 10 години никой от лидерите на БСП не е поемал политическа отговорност и Корнелия Нинова е показала нов модел.

"Една част от хората, които предлагат да се върнат старите текстове за избор на председател от Конгреса са същите хора, които написаха текстовете за избор на председател от цялата партия. Интересен ще ми бъде дебатът - как същите хора ще обяснят рязката промяна в позициите им", заяви социалистът. Той посочи, че един от тези автори е Димитър Дъбов, а сега той е от основните защитници на старите текстове.

По повод възможното намаляване на субсидията за партията на 1 лев за глас, Мирчев заяви: "Ако няма държавна субсидия, партиите трябва да се обърнат към определени бизнеси. Тук включваме активния лобизъм, който трябва да се узакони, защото правенето на избори - това е ресурс. Кампанията изисква ресурс. Когато го вземеш не от държавата, а от частна фирма - този бизнес след това ще иска да защитаваш неговия интерес. Когато парите са на данъкоплатеца, ти трябва да защитаваш данъкоплатеца. Когато са от бизнеса - съответно интереса на бизнеса. Тоест политическата система ще се промени, а ГЕРБ нямат проблем с това. Те държат големия държавен ресурс и видяхме, че имат достатъчно спестени пари, те държат и едрия бизнес". По думите му най-много ще пострадат малките партии, а такова решение е път към изграждането на диктатурата на Борисов.