БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Стойнев към управляващите: Хората трябва да знаят предварително размера на данъците, които ще плащат /ВИДЕО/

Не мога да разбера какво целите. Разбирам, че искате да подпомогнете дадени сектори – ресторантьорство, хотелиерство. Нали имате специален икономически план, с който да подпомагате именно тези сектори?

„Нестабилност, липса на виждане – кое е правилно и кое не. Нулево разбиране за това, че промените в данъчната политика могат да бъдат добър инструмент за постигане на стабилност в икономиката и потреблението, но могат и много опасно да разбъркат икономическите отношения“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в парламента. Той припомни, че гражданите са задължени да плащат данъци и такси, установени със закон, а не установявани със закон. „Тоест гражданите трябва да знаят предварително, преди настъпването на финансовата година, данъците и техния размер, който те ще плащат“, подчерта Стойнев.

„Не мога да разбера какво целите. Разбирам, че искате да подпомогнете дадени сектори – ресторантьорство, хотелиерство. Нали имате специален икономически план, с който да подпомагате именно тези сектори? Защо в тези сектори, където държавата е виновна за тяхното пълно затваряне, мярката „60/40“ не се превърне в 80/0, 100/0, 60/0. Ето ви реална мярка, с която вие да можете да подкрепите дадени сектори, вместо да предприемете в средата на годината мерки, които били „политически“, после „временни“, после „целели изсветляване на икономиката? Каква е вашата цел? Когато искате да правите данъчна реформа, ние от БСП призоваваме да се направи една цялостна  данъчно-осигурителна реформа“, категоричен е Стойнев. Той подчерта, че от левицата са последователни в позицията си от години и предлагат намаляване данък върху храни и лекарства. По думите му това трябва да бъде обвързано и с данъците върху физическите лица.

Стойнев обърна внимание, че за мерките трябва да има оценка на въздействието, нужната експертиза, те да не всяват хаос, нито противоречие между отделните сектори и работодатели, между близки и далечни на властта. „Да направим една реформа, която да отговаря на очакванията на българските граждани. Не разбирам защо мярката „60/40“ не се трансформира за секторите, за които искате да въведете мерки“, обясни Драгомир Стойнев.