БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СТОКИ ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ОТ ПАЗАРИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ

Tърговците се притесняват, че ще останат без препитание

Пазар Красно Село е един от най-големите пазари в София, през който преминават средно по хиляди души на ден. И тук търговците са принудени да затворят своите сергии, след заповедта на здравния министър. Затварянето води до масово застояване и изгниване на стоката, в която са вложени много средства, време и грижи.

Земеделската продукция на този търговец може да издържи от 5 до 7 дена преди да бъде изхвърлена. Той се притеснява, че цялото му семейство, както и хората, на които дава работа, ще останат без препитание, защото всички са ангажирани със земеделие.

Търговците недоумяват защо са предприети тези драстични мерки, тъй като преди да се въведат кпп-та и еднопосочното движение на пазарите струпване по сергиите не е имало.

Положението е идентично и при търговците на цветя на пазара. Те са принудени да затворят заедно със земеделските производители, въпреки, че повечето от тях имат входове към обектите си и извън пазара.

Собственичката на цветарницата има 27 работници и 8 магазина, като повече от тях са около пазари.

Цветарката споделя, че стоката, която трябва да изхвърли е на стойност десетки хиляди левове. В магазинчето никога не имало струпване на хора, а самата тя е предприела всички необходими мерки, за да се предпазят служителите ѝ и клиентите.

Въпреки всички предзапзни мерки, пазарът ще затвори. Стока за стотици хиляди левове ще бъде изхвърлена, а десетки търговци ще изгубят производството или инвестициите си в навечерието на най-светлия християнски празник Великден. Засега те очакват да подновят работа след почивните дни, но дали няма да се появи нова заповед само времето ще покаже.

За новините на бств Алекс Донев.


Автор: Алекс Донев
alex1_b22c957f342a9cc31edb26f3b2c66f34.jpeg