БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Столичните водачи от градския транспорт ежедневно се сблъскват с шофьори-нарушители в бус лентите

Много от шофьорите не зачитат сигнализацията за забрана за паркиране в тази пътна лента

Паркирането в лентата предназначена за градски транспорт предизвиква забавяния на автобусите и тролеите. Това от своя страна води до разминаване в разписанията на обществения транспорт, изнервя гражданите и предизвиква задръствания. 

Столичният бул Васил Левски е една от пътните артерии с изградена бус лента. Въпреки че не е изцяло завършена, маркировката в участъка от ул. Граф Игнатиев до бул. Цар освободител е налице, като са монтирани и знаци обозначаващи това. 

Но спазва ли се тя? Много от шофьорите не зачитат сигнализацията за забрана за паркиране в тази пътна лента и я ползват като паркинг, въпреки зелената зона в съседните улици. 
На кадрите се вижда, че в целия участък бус лентата е заета от автомобили, което принуждава градският транспорт да се движи в лентата за автомобили. 

Чия отговорност е да се следи спазва ли се забраната за движение и паркиране в лентата за градски транспорт? Обаждаме се на 112, за да подадем сигнал. Оттам ни заявяват, че ще изпратят паяк, който да отстрани нарушителите, но в рамките на 45 минути такъв не пристига. 

Обръщаме се към служител на жандармерията охраняващ Турското посолство намиращо се на булеварда, който става свидетел на случващото се. Служителят на реда ни отговаря, че така е било винаги и според нея няма да се промени. След молба да сигнализира и на колегите си от КАТ жандармеристът отказва.

Изпраихме сигнал до Столична община и КАТ със снимков материал. Остава да се надяваме, че ще последват санкции.