БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Столтенберг: Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на НАТО и ЕС

Столтенберг: Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на НАТО и ЕС

Столтенберг заяви, че НАТО и ЕС координират усилията си за увеличаване на производството на оръжие

Помощта за Украйна изчерпва военните резерви на страните от НАТО и ЕС. Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг на пресконференция след подписването на декларация за сътрудничество между блока и ЕС. Той посочи, че днес по-важното е държавите от двете организации да осигурят оръжие за Украйна, отколкото да спазват правилата за собствените си запаси.

"Страните, които са съюзници в НАТО, и членовете на ЕС натовариха резервите си с помощта за Украйна. Но това беше правилното решение. Става дума за нашата сигурност, така че трябва да се погрижим за собствените си възможности, собствените си запаси и боеприпаси, за да помогнем на Киев", каза той и добави, че помощта за Украйна е по-важна от това държавите да изпълняват стандартите на НАТО за запасите от военно оборудване.

Столтенберг заяви, че НАТО и ЕС координират усилията си за увеличаване на производството на оръжие. "Говорим за увеличаване на производството в страните от ЕС, които са членки на НАТО, както и в страните от Алианса, които не са членки на ЕС. Работим директно с производителите и те увеличават производството си, за да можем да запазим и дори да увеличим помощта за Киев", обясни той. 

Столтенберг призова да не се подценява Русия, която показва воля да продължи войната в Украйна, въпреки страданията. Няма белези руският президент Владимир Путин да обмисля промяна, добави той на съвместна пресконференция с председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Путин очакваше да превземе Украйна за часове и да ни разедини, но не успя, обобщи Столтенберг. По неговите думи режимът в Москва иска различна Европа, както и да контролира нейните съседи и да подкопае свободата и демокрацията.

Генералният секретар отбеляза, че подписаният днес документ разширява стратегическото сътрудничество между НАТО и ЕС, като включва въпросите за противодействието на дезинформацията и хибридните заплахи, както и за опазване на инфраструктурата.

Руската война в Украйна сплоти ЕС и НАТО, посочи Шарл Мишел. Той отбеляза, че досега ЕС е осигурил помощ на украинската страна за 50 милиарда евро.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще продължи помощта си за Киев. По думите й се подготвят нови санкции срещу Беларус и Иран заради съучастието им във войната на страната на нападателите.

Според нея ЕС вече е преодолял зависимостта си от руските енергоносители, като е прекратил изцяло вноса на въглища и 80 на сто от доставките на руски газ.

Източници: ТАСС, Гласове