БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Стотици хиляди протестираха във Франция срещу реформите в пенсионната система

Стотици хиляди протестираха във Франция срещу реформите в пенсионната система

Само в Париж 500 000 души са протестирали срещу реформата

Няколкостотин хиляди протестиращи са излезли днес по улиците на Франция във втората вълна от демонстрации срещу опита на президента Еманюел Макрон да увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години, предаде ДПА. 

Само в Париж 500 000 души са протестирали срещу реформата, която може да се възприеме като най-големия приоритет на правителството, по данни на синдикатите. Полицията обаче твърди, че в демонстрациите са участвали "само" 87 000 души, информира Франс прес.

Стачките засегнаха училища, рафинерии и жп транспорта, което се е отразило и на влаковите връзки със съседна Германия. 

Демонстрации имаше в Тулуза, Рен, Гренобъл и други градове. В отговори, власите са разположили 11 000 души от силите на реда.

В Париж демонстрацията започна следобед, придружена с музика и протестни песни. Към тълпите протестиращи се присъединиха семейства с деца, студенти и по-възрастни хора. 

Междувременно проектът за реформа се разглежда в ресорната парламентарна комисия и предстои да влезе в пленарна зала идната седмица. Макрон се надява да получи мнозинство там с подкрепата на консерваторите, въпреки че някои от тях изразиха резервите си.

Все още не е ясно как ще приключи сегашното противопоставяне между правителството и синдикатите. Макрон и правителството се опасяват, че продължителни стачки могат да поставят страната в тежка ситуация. 

Първоначалният опит за пенсионна реформа, предприет при първия мандат на Макрон, доведе до седмици на протестни действия и плановете бяха "замразени" по време на пандемията. 

Според различни оценки в първата вълна стачки, организирани от синдикатите преди две седмици, са участвали между 1 и 2 милиона души. 

Френското правителство иска постепенно да увеличи възрастта за пенсиониране, тъй като настоящата система не е жизнеспособна в дългосрочен план. То иска също да повиши по-бързо броя на годините, необходими за правене на вноски в системата и получаване на пълна пенсия, и да премахне някои индивидуални системи с привилегии за определени категории трудещи се. 

Макар че официалната възраст за пенсиониране във Франция е 62 години, повечето французи спират да работят на по-късен етап. 

Служителите, които не са внасяли вноски в системата достатъчно дълго, за да получат пълна пенсия, продължават да работят и след навършване на пенсионна възраст. 

Независимо от годините трудов стаж, французите имат право на пълна пенсия без удръжки на 67 години. Правителството иска да увеличи минималната пенсия до около 1200 евро.